We zijn geprogrammeerd

Waarom herkennen we mensen zo snel? Waarom zijn onze reflexen zo goed? Antwoord: We zijn geprogrammeerd. Of eigenlijk net even anders, we leggen patronen vast zodat we deze sneller herkennen waardoor we sneller kunnen reageren. Denk aan het fight or flight principe (vecht of vlucht), we moeten beslissingen nemen in een fractie van een seconde. Helaas bouwen we vooral “kennis” (of in computer termen cache) op waarmee we vaak te maken krijgen. Dat is de reden waarom wij veel slechter aziatische mensen kunnen onderscheiden of hun gezichtsuitdrukkingen kunnen lezen. Om dit te illusteren zie het plaatje van Mona Lisa hieronder:

Op één van de twee afbeeldingen kijkt ze heel erg als een verloren ziel. Kun je zien welke? Vast niet! Omdat het plaatje ondersteboven is kunnen we het niet goed lezen, maar als je je hoofd ondersteboven houdt zul je verbaasd zijn dat de plaatjes heel erg verschillen.

Je kunt ook op deze link klikken om het verschil te zien (anders kijken je collega’s je zo vreemd aan!)

Mona Lisa rechtop 

Bizar heh?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s