Hoe belasting werkt (mop)

Laten we de belastingschalen uitleggen zodat iedereen het begrijpt. Stel je het volgende voor; 10 mannen gaan dagelijks uit eten. De gezamelijke rekening bedraagt €100.

Wanneer zij de rekening betalen zoals wij onze belasting betalen dan gaat dat als volgt;

De eerste 4 (de minstvermogenden) betalen niets,
De 5e betaalt €1
De 6e betaalt €3
De 7e betaalt €7
De 8e betaalt €12
De 9e betaalt €18
De 10e betaalt €59

Zo besloten, zo gedaan. De 10 aten dagelijks in het restaurant en waren redelijk tevreden over hun regeling. Totdat de eigenaar van het restaurant op een dag op de 10 mannen afstapte.

‘Omdat jullie zulke goede klanten zijn geef ik jullie voortaan €20 korting op de rekening’ Toen kostte het diner voor 10 dus nog maar €80. De groep wilde de rekening nog steeds betalen op dezelfde manier als wij onze belasting betalen.

Dus de regeling voor de eerste 4 mannen bleef onaangeroerd. Zij zouden voor niets blijven eten. Maar hoe zou de regeling de andere 6, de betalende mannen, treffen? Hoe konden zij de meevaller van €20 verdelen zodat ieder zijn eerlijke deel zou ontvangen.

De mannen realiseerde zich dat €20 gedeeld door 6 zou neerkomen op €3,33. Maar als ze dat van ieders deel af zouden trekken dan zouden de 5e en de 6e man zelfs geld over houden aan het etentje.

Dus stelde de restauranteigenaar voor om de rekening van elke man met grofweg dezelfde hoeveelheid te verlagen en hij werkte de verdeling verder uit;

De eerste 4 (de armsten) betalen niets,
De 5e betaalt nu €0 (100% besparing)
De 6e betaalt nu €2 in plaats van €3 (33% besparing)
De 7e betaalt nu €5 in plaats van €7 (28% besparing)
De 8e betaalt nu €9 in plaats van €12 (25% besparing)
De 9e betaalt nu €14 in plaats van €18 (22% besparing)
De 10e betaalt nu €49 in plaats van €59 (16% besparing)

Hiermee waren ze alle 6 beter af dan daarvoor. En de eerste 4 hadden met hun wederom gratis maal ook niets te klagen. Toen het maaltje gezakt was begonnen de mannen hun besparingen te vergelijken.

‘Ik kreeg maar een besparing van €1 van de €20 en hij kreeg verdomme €10!’ zei de 6e man terwijl hij naar de 10e man wees.

‘Ja ik bespaar ook maar €1’, zei de 5e man ‘het is niet eerlijk dat hij 10 keer meer bespaart dan ik’.

‘Verrekt, dat is waar ook!’ zei de 7e man. ‘Waarom zou hij €10 moeten krijgen terwijl ik maar €2 bespaar. Die welvarenden worden ook altijd gematst.’

‘Wacht eens even..’ riepen de eerste 4. ‘Wij hebben helemaal geen geld gezien, het systeem buit de armen uit.’

De negen mannen sloegen vervolgens op de 10e man in alsof het een lieve lust was.

De volgende dag kwamen de mannen weer naar het restaurant om te dineren. Maar de 10e man kwam niet opdagen. De 9 mannen, nog kwaad van de dag ervoor, gingen zitten en begonnen zonder hem.
Toen de rekening gebracht werd deden de mannen een belangrijke ontdekking. Samen hadden zij niet eens genoeg geld bij zich om zelfs maar de helft van de rekening te kunnen betalen…
En dat is hoe ons belastingsysteem werkt!! Als er belastingvoordeel is dan profiteren de mensen die het meeste betalen logischerwijs ook het meeste! Laat ze teveel betalen, val ze aan omdat ze welvarender zijn en ze zullen niet meer aan tafel verschijnen. Er zijn zat goede restaurants in België, Luxemburg, Zwitserland en de Carribean!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hoe belasting werkt (mop)

  1. Freek zegt:

    Spanje ook goed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s