New wheels

Altijd grappig als iemand zijn acties niet in lijn liggen met wat diegene zegt. Ik heb vaak geroepen dat een auto mij weinig interesseert. Vier wielen en een stuur en als het kan nog een beetje goed geluid uit de speakers.

Ruim vier en half jaar geleden ging ik voor de Outlander PHEV. Een hybride maar met voornaamste eigenschap: 0% bijtelling. Een heerlijke auto die ik graag nog jaren zou blijven rijden. Maar goed. De regeling van 0% was maar voor vijf jaar en eind oktober is dat zo ver. Er komen dan 11.000 auto’s op de markt die voor een groot deel verkocht gaan worden omdat zo’n beetje de enige optie is om het privé over te nemen. Omdat ik niet tot het laatste moment wilde wachten heb ik hem via een gratis advertentie op AutoScout24 gezet. En binnen 24 uur was hij verkocht…. daar stond ik dan met mijn goede gedrag en zonder auto. Na veel puzzelen heb ik met Cindy besloten haar auto te upgraden naar een Ford Focus en warempel, ook haar auto bracht meer op dan verwacht. We hebben het er nog even over gehad om een tijdje met één auto door te gaan, maar ik geloof er niet in.

Maar dan. Wat zijn de mogelijkheden? Ik wil graag zakelijk rijden, maar met hoge bijtelling ben ik echt klaar. Maarten introduceerde de youngtimer. Dat zijn auto’s van 15 jaar of ouder met het liefst weinig kilometers. Je betaald dan welliswaar 35% bijtelling, maar niet over de cataloguswaarde, maar over de dagwaarde. Dan kun je wel alle kosten zakelijk betalen en aftrekken, maar hoef je geen kilometers te declareren en door andere hoepels te springen.

Nu kan ik dan een oude Saab of iets kopen, maar omdat we nu een betrouwbare familie auto hebben en ik zakelijk vooral alleen in de auto zit kon ik ook wel iets exotischer uitzoeken en daarmee wordt er een zaadje gepland. Dan ga je googlen op youngtimer en wordt hebzucht aangewakkerd. Motorrijden doe ik al jaren niet meer. Maar bij iedere gelegenheid deed ik wel mijn dakraam van de Outlander open. Ik wilde dus een cabriolet.

Let wel, de auto moest minimaal 15 jaar oud zijn! Veel auto’s waren bij nadere inspectie toch wel… oud. Mijn voorkeur ging uit naar een Audi TT, maar ik heb meerdere mensen in mijn omgeving met een BMW Z4 en dat zijn natuurlijk ook mooie auto’s. Uiteindelijk kwam Raymond met een top exemplaar. Mooi, technisch in perfecte staat, betaalbaar en pas over drie maanden 15 jaar oud. Leuke haagse vent en met een prachtig zonnetje een proefrit met de kap open gemaakt. Wat rijdt die auto heerlijk. Soepel, krachtig, verfijnd. Met een druk op de knop gaat die kap open en wordt alles geregeld. “Done deal” zou je zeggen. Hij zou hem ook nog drie maanden voor me bewaren en uitstel maakt alles lekkerder 🙂

Toch moest ik minimaal ook in een Audi TT gereden hebben voordat ik een beslissing zou maken en in Zoetermeer stond een iets wat duurdere dan andere aanbiedingen. Maar toen ik ging kijken was ik onder de indruk. Zowel de cabine als de buitenkant waren als nieuw. Auto was dealer onderhouden en had slechts één eigenaar. Na een proefrit was ik direct verkocht. Het zou deze Audi TT worden. Ik weet niet of dit een koekersaai schrijfsel van me is, maar ik ga mijn gevoel proberen te beschrijven.

Die Audi heeft namelijk niets van het verfijnde van de Z4. Zwaar stuur, een inkickende turbo, net een kart van de kartbaan. Niet soepel, het dak open maken gebeurd deels handmatig en niet subtiel. Maar wat past het bij mij! Ik voel dat apparaat aan. Ik hou ervan.

Een verstandige koper zou langs een Audi dealer rijden en hem laten keuren. Ik ben daar te lui voor. Ik kies op geluk en gevoel. Net zoals ik mijn huis gekozen heb. Pas nadat ik de auto heb gekocht heb ik gezocht op aankoopadviezen. Adviezen die ik dus pas achteraf gelezen heb. Maar goed. So far, so good. Leon kon niet geloven dat de auto 16 jaars oud was. Alles lijkt het te doen. Ik heb de auto pas twee dagen, maar nog geen zwakke kant kunnen ontdekken. En ik heb al met de kap open gereden. Dat gaat prima met de stoelverwarming en verwarming.

Rationeel is het ook te verantwoorden. Als ik de auto goed onderhoud is er nagenoeg geen afschrijving. Ja, hij rijdt niet zuinig, maar ik maak niet veel kilometers. Wegenbelasting en verzekering zijn okee en de bijtelling is laag. Dus uiteindelijk is het veel goedkoper dan een nieuwe auto of leaseauto. Of ik een goede koop heb gedaan zal achteraf pas blijken, maar vooralsnog ben ik er erg blij mee.

aFbZwXj9xqmRDpezd8BDZ80gtQgcmPnmPqqVOZDPRj578b6i0EGWF1vvtfIhnYPj20GMXD9nbMdAwaJLKABBaCvkmHnhl23IHA-n2pFWX8ouWq7EFRMgWSMkxeJW-0AWbT3HlHdk

yMZ0H6HzfyS1jM5v2jma1kxmrPasV-RVK31cofwoua_CHwG36aLNMtlymgUp_mN_PlRci2LGvjA6Ae1RMnpetZ4G-yKShaF5cRB0rQklkZHbEeGvACsVovU6cMKJ1WiByPUWk9B1

Ik weet dat er veel belangrijkere zaken zijn een auto, maar ik deel graag hoe ik tot dingen kom. Nooit gedacht dat ik nog een Audi TT cabriolet zou rijden.

Vanavond kwam ik thuis en wilde Evelien laten zien hoe ze haar spreekbeurt had voorbereid. Wow. Ik heb haar één middagje uitgelegd hoe Google G Suite werkt en zij maakt er gewoon een compleet kloppende powerpoint google presentation van. Heerlijk om te zien. Evelien heeft talenten en Leon heeft anderen. Dat zit in het kind, daar heb ik niets voor gedaan.

Ik heb nog heel veel wat ik kwijt wil, maar voor nu laat ik het voor wat ik wilde schrijven. Die ommedraai. Of zoals Leon het zonet zegt; “Je zegt dat je er niets om geeft, waarom loop je dan die auto naar iedereen te appen?”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s