​Het koude universum

Ik schreef onderstaande in juli 2017… nu ik het opnieuw lees heb ik besloten het maar meteen het internet op te slingeren…

Toen ik jong was, misschien een jaar of negen, geloofde ik dat ik superman kon zijn als ik dat maar hard genoeg geloofde. Ik fietste op mijn straat met één vuist vooruit en probeerde met mijn geest te versnellen en te vliegen zoals Superman vliegt.

Het is nooit gelukt.

Misschien vind je het een beetje gek dat ik het probeerde, maar gek is het ook weer niet en ik zal uitleggen waarom.

Ontmoet James.

James was gek op goochelen en wilde als kind goochelaar worden, maar toen hij zag dat een kerkelijk iemand goocheltrucs gebruikte als zijnde goddelijke macht werd zijn leven bezegeld als de ontmaskeraar van charlatans. Mede door zijn inzet ben ik gekomen tot dit stuk waarin ik wil schrijven over onze realiteit.

Onze realiteit is dat er geen God of almachtige is. Onze realiteit is dat we doodgaan en met welke ambitie je ook geboren wordt, ons lot is voor allen uiteindelijk hetzelfde. Het is normaal dat je weerstand voelt als ik dit schrijf. Vraag: Heb je nog ouders? Zij zitten in een andere fase van hun leven en willen wel kennis met je delen, maar grote kans dat het niet echt aankomt wat ze zeggen. Zij hadden ook ambities,

James Randi is ook een verhalenverteller. Moeiteloos weet hij krachtige anekdotes te geven over mensen die net als ik geloofde in hun speciale gaven zoals helderziendheid en paranormaliteit. Als er maar iemand was die op een normale wijze kon aantonen enige krachten te bezitten, dan zou hij diegene direct belonen met een miljoen euro. De beloning is nooit gegeven. Derek Ogilvy is bij hem geweest -twee keer zelfs- en faalde hopeloos, evenals Uri Geller en ook Char is door hem ontmaskerd.

Vroeger hadden we een urban story die de ronde deed. Zo kende iemand die ik kende iemand die geesten had opgeroepen en op een gegeven moment zat daar een boze geest tussen. Die had een hakenkruis op de muur gemaakt en zelfs als je er overheen verfde, kwam steeds dat hakenkruis toch terug.

Vroeger kon dat, maar tegenwoordig zijn dit soort mirakels niet meer mogelijk. They got busted.

Het laatste jaar heb ik heel veel gelezen over wetenschap en astronomie. Over wat materie is, over de big bang en hoe me weten hoe oud sterren zijn en wat sterren zijn. Om echt de details te begrijpen en zelf calculaties te maken gaat te ver, maar met mijn investering heb ik wel een verdieping gekregen in mijn inzichten en deze verder uitgebreid. En het betaalt zich uit! Kennis opdoen uit de kennis van anderen geeft een heerlijk gevoel. De big bang was niet iets wat op één plek gebeurd is, maar op alle plekken tegelijk. Voor de big bang bestond materie niet, deze is ontstaan na de big bang. Het universum zoals we deze kennen is 13,7 miljard jaar oud en de dichtstbijzijnde ster op 4,3 lichtjaar kost 200.000 jaar om te bereiken met de technologie die we nu hebben. Er zijn uiteraard ook nog een aantal mysteries zoals donkere materie en donkere energie waarbij we nog geen clue hebben wat het is en of het zelfs maar bestaat. Maar aan de bewegingen en draaisnelheid van sterrenstelsels te zien kloppen de berekeningen niet. Er mist iets en dat is wat we donkere materie noemen.

Een ander ding is dat we 100 jaar geleden pas de tools ontwikkelde om atomen waar te nemen. Atoom is een woord uit het Grieks en betekent zoiets als “ondeelbaar”, maar nu weten we dat een atoom uit veel meer bestaat dan elektronen, protonen en neutronen.

Dat we zeker nog niet alles weten is een understatement. Maar dit betekent dat wat we zien in zekere mate voorspelbaar is en hiermee bedoel ik dat er niet zoiets bestaat als telekinese, telepathie of onverklaarbare gebeurtenissen in een gecontroleerde omgeving. Tussen alle atomen en materie zul je geen God tegenkomen. Het universum bevat niet meer dan de krachten en materie die we tegenkomen. Dit is een bewering natuurlijk, maar ik zal hem toelichten zonder al te technisch te worden.

Dus als alles min of meer te verklaren is, mirakels en goddelijke interventies niet plaatsvinden, helderzienden gewoon een trucje doen, wat kun je dan nog meer over het leven zeggen? Wat betekent het als er geen gerechtigheid is? Dat we gewoon als mensen doodgaan ongeacht hoe en wat we gedaan hebben in ons leven. Als er geen God is, geen hemel, geen reïncarnatie?

Is ons leven dan per definitie zinloos?

Verre van dat. Bij mijn bewering dat er geen God is, staat los van het feit dat je leven voelt. Dat je van simpele dingen gelukkig kan worden, maar soms ook wanhopig bent, of depressief. Juist omdat er een eeuwigheid was voordat je leefde en er een eeuwigheid is nadat je dood bent is er een prikkel om alles uit het leven te persen als sap uit een citroen. Je zou er ook bewust moet maken van het feit dat je de dingen niet voor anderen moet doen, maar voor jezelf. Dit klinkt wellicht wat egoïstischer dan dat het is. Redeneer maar even met mij mee.

Kinderen. Heb ik gekozen voor kinderen voor het kind? Nee. Ik heb gekozen voor kinderen als invulling van mijn leven. Juist omdat ik ze belangrijker vindt dan mijzelf, ervaar je het gekke van ouder zijn. Je levert heel veel vrijheid in, geen dag gaat voorbij zonder ergernis, maar uiteindelijk brengt het ook unieke gevoelens die je misschien op geen ander manier zou kunnen voelen. Iemand helpen doe je niet voor een ander, maar voor jezelf. Je voelt je bijvoorbeeld rot als je het niet doet, of juist heel goed omdat je het wel doet. Niet dat we allemaal rationele beslissingen nemen in het leven, maar in de basis zijn de principes waarom je dingen doet iets wat je voor jezelf doet.

Enter the Matrix,

Ken je “The Matrix” een film waarin computers het van de mens gewonnen hebben en mensen vanaf hun geboorte ingeplugd worden op een computer waarin hun werkelijkheid eigenlijk een simulatie blijkt te zijn. Al die menselijk emotie wekt namelijk energie op die de computers en robots nodig hebben om te functioneren. Neo, een hoofdpersoon uit de film ontsnapt zodoende uit de werkelijkheid van de Matrix om de wereld waar te nemen voor wat het is. De mens wordt in slavernij gehouden als een batterij die energie levert aan het systeem.

Ik geloof dat wij voornamelijk in de Matrix leven. Nee, niet letterlijk, ik ben geen wacko. Maar wel dat we in een realiteit leven waaruit we niet zomaar kunnen ontsnappen om te zien wat het leven eigenlijk is. Ik ga een poging wagen om het uit te leggen.

Ik weet niet waar je dit leest. Op je smartphone, of op een computer, tablet of laptop. Maar kijk eens om je heen. Waaruit bestaat de realiteit die je om je heen ziet? Letterlijk alles wat je ziet is gemaakt door de mens of geplaatst door de mens om een beeld te maken waarin we ons thuis voelen of wat een functie heeft. Kijk naar je kleren, bedacht door mensen en gemaakt in fabriekjes waarschijnlijk aan het andere eind van de wereld. De huizen, de infrastructuur, de decoraties, alles is geschapen door de mens. Het geeft ons een gevoel van bekendheid, vertrouwen, het geeft ons leven vorm. Maar de lagen van de werkelijkheid gaan verder. Onze taal, ons accent, het politieke stelsel bepaald door kunstmatig afgesproken en historische gegroeide grenzen. Ons geloof, onze maatschappelijke status, het bestaan van geld, het internet. Allemaal gemaakt door en voor mensen. We zijn zo ondergedompeld in deze realiteit dat we eigenlijk niet eens meer zien dat die er is. Daarom kunnen we er ook niet aan ontsnappen. We gaan van dag tot dag door totdat we oud zijn. We doen wat wijsheid op, verliezen wat ambities, ontwikkelen kwaaltjes, delen onze inzichten aan anderen en op een gegeven moment wordt je oud. Je gaat van alles relativeren, of missen wat je ooit was. Of spijt voor de dingen die je niet hebt gedaan en waarbij je je nu afvraagt; “Waarom niet?”.

Je bent ontstaan uit het eitje en zaadcel van je ouders die weer ontstaan zijn uit de eitjes en zaadcellen van je opa en oma en zo verder. Deze keten van leven wordt al 3 miljard jaar ononderbroken doorgegeven. Jij bent dus een gevolg van drie miljard jaar ononderbroken leven. Je bent niet alleen verbonden aan alle mensen die ooit geleefd hebben, maar zelfs van de dieren en de planten. Bizar als je dit beseft. Maar het enige wat werkelijk betekenis heeft is dat ei en zaadcelletje waaruit jij bent voortgekomen. Doordat die cellen verdubbelen en je lichaam en organen vormden heb je zintuigen ontwikkeld waarmee je het universum en de omgeving om je heen kunt waarnemen. Door het ontwikkelen van hersenen kun je daar betekenis aan geven. Je hebt daarmee een gevoel van een “ik” ontwikkelt. Die ik komt uit niets anders voort dan je hersencellen, verbindingen, genen en ervaringen van wat je hebt meegemaakt en onder invloed van het eten wat je consumeert. Dat maakt jij, jij en jij bent anders dan ik ben. De enige manier waarop we een beeld krijgen van elkaar is door de communicatie die we voeren met altijd die onzekerheid. We kennen alleen onszelf echt en hebben een beeld van elkander van wat we met elkaar meemaken of wat anderen over je zeggen. Uiteindelijk ga je dood en sterft je “ik” voor de eeuwigheid. Hooguit wordt je herinnerd in wat foto’s of de dingen die je in je leven hebt gedaan. Maar dat zul je nooit meer meemaken of kunnen voelen. Er is niets in het universum dat erop wijst dat je iets van je ik mee kunt nemen naar iets anders.

Ray Kurzweil is een wetenschapper, schrijver en zakenman en hij wil nooit dood gaan. Hij streeft ernaar iets te maken waarin hij zijn hersenen kan kopiëren zodat zijn ik bewaard blijft en misschien overgezet kan worden in een ander lichaam. Helaas zal hij zijn doel nooit bereiken, want zelfs als hij slaagt, dan heeft hij een kopie van zichzelf gemaakt. Die kopie zal zich Ray Kurzweil voelen, maar het zal niet de Ray Kurzweil zijn waarvan hij een kopie is! Nee, de kopie zal een eigen exemplaar zijn wat zich vanuit zijn perspectief Ray Kurzweil voelt. Een film die dit perfect laat zien is “The Prestige”, een film die sowieso de moeite van het kijken waard is, maar die ook de zinloosheid laat zien van het kopiëren van jezelf.

Ik denk dat ik een boek zou kunnen vullen om meer invulling te geven van mijn theorie van een koud universum en misschien komt dat er ook een keer van als ik genoeg enthousiasme proef van potentieel lezers.

Leven op aarde in het universum is iets wonderlijks en door middel van ons lichaam kunnen we hier heel even van genieten voordat we weer in de eeuwigheid verdwijnen. Je lichaam is een venster naar het universum. Wat je ook vindt, voelt, doet is er niets wat je hieraan kunt veranderen. Je kunt er iets moois van maken, je kunt de pech hebben dat het als een hel aanvoelt, je kunt pas heel laat tot besef komen met het zien zoals het is. Je kunt geloven in een god, of zoals ik, totaal niet. Je kunt goed of slecht zijn, maar uiteindelijk ben je gewoon een diertje wat even leeft om het universum te aanschouwen en weer dood gaat zonder ooit terug te komen. Er is geen rechtvaardigheid, er is geen gedrag of geloof of wat dan ook die dit kan veranderen. Besef dat alles wat wij waarnemen als realiteit in feite iets kunstmatigs is wat veelal gevormd wordt door mensen. Denk aan de politiek, racisme, geloof, bezit en zie wat het werkelijk is en dat het gewoon een soort Matrix vormt. Zelfs als je verlicht raakt en los van al het lijden, blijft je lot hetzelfde.

Wat betekent dit? Dat niets er toe doet? Of doet alles er toe omdat dit het enige leven is wat je hebt? We zijn vaak zoveel bezig met te voelen wat anders mensen van je denken, maar besef je dat het onzin is. Het maakt niet uit wat anderen van je vinden. Leef daar dan ook naar. Bevrijd jezelf uit die matrix door te beseffen wat het leven eigenlijk is. Het is weliswaar een koud universum, maar niets staat in de weg om er toch even iets moois van te maken.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s